Ξέρουν όλοι τι σημαίνει το πορτοκαλί φανάρι που αναβοσβήνει; Ποιος έχει προτεραιότητα και γιατί τα βράδια βλέπουμε πολλά φανάρια να δουλεύουν έτσι;
Πορτοκαλί φανάρι που αναβοσβήνει: Πρέπει να σταματήσω ή έστω να κόψω ταχύτητα;
Η νέα τραγωδία στο κέντρο της Αθήνας, με τον νεκρό 60χρονο οδηγό μηχανής, έδωσε την αφορμή να ασχοληθούμε με το παλλόμενο πορτοκαλί φανάρι. Τι σημαίνει και ποιος έχει προτεραιότητα σε αυτή την περίπτωση;
Εκτός από τους 3 κλασσικούς χρωματισμούς στους φωτεινούς σηματοδότες, υπάρχει και το γνωστό «παλλόμενο». Ποιο είναι αυτό; Είναι το πορτοκαλί που αναβοσβήνει. Αρχικά το συναντάμε σε σχήμα βέλους. Συνήθως υπάρχει σε διασταυρώσεις με διάβαση πεζών, ή κίνηση οχημάτων από την αντίθετη κατεύθυνση.
Από την άλλη, πιο σπάνια, μπορεί να το δούμε να αντικαθιστά την κανονική λειτουργία ενός φαναριού (αντί για κόκκινο-πορτοκαλί-πράσινο, αναβοσβήνει συνεχώς το πορτοκαλί φανάρι). Αυτό συνήθως γίνεται είτε σε περίπτωση βλάβης του σηματοδότη, είτε τις πρώτες πρωινές ώρες που η κίνηση των οχημάτων είναι περιορισμένη.
Τι ισχύει όμως με τις προτεραιότητες σύμφωνα με τον ΚΟΚ σε αυτές τις 2 περιπτώσεις;
- Όταν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε αλλαγή πορείας με παλλόμενα πορτοκαλί βέλη, τότε δεν έχουμε προτεραιότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, παραχωρούμε προτεραιότητα. Αυτό μπορεί να είναι σε πεζούς ή/και οδηγούς και περιμένουμε μέχρι να ελευθερωθεί τελείως ο δρόμος ώστε να στρίψουμε.
- Σε διασταύρωση με στρογγυλό παλλόμενο πορτοκαλί φανάρι, μειώνουμε ταχύτητα και με προσοχή ακολουθούμε τις σταθερές πινακίδες του ΚΟΚ. Αυτές βρίσκονται συνήθως πάνω ή δίπλα στο φανάρι. Αν έχουμε σήμα STOP ακινητοποιούμε το όχημά μας. Ενώ με σήμα παραχώρησης προτεραιότητας, κόβουμε ταχύτητα και περνάμε μόνο αφού σιγουρευτούμε ότι διασχίζει τον δρόμο άλλο όχημα.
- Αν έχουμε σήμα προτεραιότητας, τότε συνεχίζουμε την πορεία μας. Έχουμε όμως πάντα στο μυαλό μας ότι το όχημα που τυχόν πλησιάζει τη διασταύρωση, έχει αντιληφθεί τη σήμανση και τι αυτή προστάζει.