Το πρώτο τροχαίο ατύχημα στην Ελλάδα

113 χρόνια πριν, την Κυριακή 4 Μαρτίου 1907, στις 11:30 το πρωί, επί της Λεωφόρο Συγγρού στο ύψος του εργοστασίου ΦΙΞ, συνέβη το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Ελλάδα. Τότε, στην πόλη της Αθήνας, κυκλοφορούσαν μόλις 7 αυτοκίνητα και ήταν αρκετά, ώστε τα δυο από αυτά να εμπλακούν σε ατύχημα. Ίσως να κατέχουμε και παγκόσμια πρωτοτυπία και εκεί…

Εκείνη την εποχή, η Λεωφόρος Συγγρού ήταν εκτός πόλεως και οι εφημερίδες αναρωτιούνταν τι θα συμβεί, αν στην τότε Αθήνα κυκλοφορούσαν όχι επτά, αλλά 70 αυτοκίνητα.

Το πρώτο αυτοκίνητο

Το πρώτο αυτοκίνητο ή αυτοκίνητη άμαξα, όπως λέγονταν τότε τα αυτοκίνητα, κυκλοφόρησε στην Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε με σιγουριά, είναι ποιος ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης του. Δύο είναι οι υποψήφιοι, ο Κ. Κοντογιαννάκης και ο Κ. Χρηστομάνος. Στην πρώτη περίπτωση, ο πλούσιος ομογενής από την Ρωσία κος Κ. Κοντογιαννάκης, εισήγαγε το όχημα το 1894, ενώ στην δεύτερη, ο μεγαλοαστός Κ. Χρηστομάνος, το εισήγαγε από την Γαλλία, το 1896.

Οι τιμές των αυτοκινήτων, ήταν κάτι παραπάνω από εξωπραγματικές για τον μέσο Έλληνα και μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν σε κάποιες περιπτώσεις να αποκτήσουν ένα. Ακόμη όμως και για αυτούς, οι τιμές ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Η απόκτηση ενός αυτοκινήτου, ήταν δείγμα πλούτου και υψηλής κοινωνικής τάξης και δεν κάνει εντύπωση το γεγονός ότι από το 1ο αυτοκίνητο, μέχρι το 1907 κυκλοφορούσαν μόλις 7 στην Αθήνα.

Πότε εκδόθηκε ο 1ος ΚΟΚ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πρώτος ΚΟΚ, «περί των κατά τις οδούς συναντώμενων αμαξών και εφίππων», εκδόθηκε το 1837, όμως αντί για αυτοκίνητα, περιελάβανε οδηγίες για την κίνηση ιππηλατών. Σε αυτόν, οριζόταν η αποφυγή συγκρούσεων άμαξας και ιππέα. Όταν δηλαδή, συναντιούνταν στους δρόμους, ο καθένας είχε την υποχρέωση να κάνει  δεξιά για να μένει ελεύθερος ο δρόμος. Άλλωστε και τα πρώτα διόδια στην οδό Πειραιώς αφορούσαν ζώα, όχι οχήματα.

Ποιοι επενέβαιναν στα εμπλεκόμενα οχήματα

Στο ένα όχημα, επέβαινε ο τότε Υπουργός και Βουλευτής, Νικόλαος Σιμόπουλος, ιος του υπουργού Οικονομικών Ανάργυρου Σιμόπουλου. Ενώ στο άλλο, ο Πρίγκηπας Ανδρέας, παππούς του σημερινού Κάρολου της Αγγλίας. Στο αυτοκίνητο του Ν. Σιμόπουλου δεν υπήρχε άλλος επιβάτης, ενώ ο Πρίγκηπας Ανδρέας συνοδευόταν από των σύζυγό του, Πριγκίπισσα Αλίκη και τον υπασπιστή του, Ανδρέα Μεταξά.

Πως συνέβη το ατύχημα

Το ατύχημα, συνέβη στις 4 Μαρτίου 1907, στο ύψος του Ζυθοποιείου ΦΙΞ, επί της Λεωφόρο Συγγρού. Οι δυο οδηγοί, με κατεύθυνση προς Παλαιό Φάληρο, κάνοντας κόντρες με τα αυτοκίνητα τους, πέρασαν πάνω από το σώμα της Ευφροσύνης Βαμβακά. Ο Ν. Σιμόπουλος, θέλοντας να προσπεράσει τον προπορευόμενο Πρίγκηπα Ανδρέα, ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα για τα τότε δεδομένα. Η 30χρονη γυναίκα, θέλοντας να περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο βρέθηκε στον δρόμο. Ο Ν. Σιμόπουλος, δεν πρόλαβε να σταματήσει και την χτύπησε. Στην συνέχεια, ο Πρίγκηπας πέρασε και αυτός από πάνω της, παρά τους ελιγμούς και μη έχοντας την δυνατότητα να μειώσει την ταχύτητα του.

Ωστόσο, λέγεται ότι αυτός που χτύπησε την γυναίκα, δεν ήταν ο βουλευτής, αλλά ο Πρίγκηπας. Εκτός από παγκόσμια πρωτοτυπία βέβαια, έχουμε και παρασκήνιο, όχι ότι θα έλειπε κάτι τέτοιο από την Ελλάδα… Ο βουλευτής θέλοντας να τον καλύψει, δήλωσε ότι εκείνος ήταν ο υπαίτιος, καθώς προστατευόταν από την βουλευτική ασυλία.

Σήμερα

Αυτό λοιπόν μας φέρνει στο σήμερα και την ραγδαία αύξηση των τροχαίων οχημάτων. Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, μόνο τον μήνα Αύγουστο 2020, συνέβησαν 381 τροχαία ατυχήματα με 452 παθόντες. Από αυτά, τα 17 ήταν θανατηφόρα με 17 νεκρούς, τα 14 ήταν σοβαρά με 14 βαριά τραυματίες και τα 350 ελαφρά με 421 ελαφριά τραυματίες.

Τα κυριότερα αίτια των ατυχημάτων αυτών ήταν:

  • Oδήγηση χωρίς προσοχή,
  • Παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων,
  • Παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς και
  • Μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, σημειώθηκαν 13.149 παραβάσεις, από τις οποίες οι 595 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος. Από αυτές οι 262, αφορούσαν παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, εκ των οποίων, οι 34 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος. Οι 1.858 ήταν παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, οι 179 παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και οι 166 χρήση κινητού τηλεφώνου. Ακόμη, 453 παραβάσεις σημειώθηκαν για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 1.025 για μη χρήση προστατευτικού κράνους και 45 για επικίνδυνους ελιγμούς.

Βλέπουμε, πώς από το 1907 μέχρι σήμερα τα τροχαία ατυχήματα διαφέρουν πολύ. Η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, είναι βασικές προϋποθέσεις, για την ασφαλή μετακίνηση όσο και την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων. Τότε, δεν υπήρχε σχετικός ΚΟΚ, σήμερα όμως υπάρχει και είναι υποχρέωση όλων μας, να τον τηρούμε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη υψηλότερη θέση στους δείκτες θνησιμότητας από τροχαία ατυχήματα μεταξύ παιδιών, εφήβων και νέων έως 25 ετών στην Ε.Ε..

Εμείς στην Apeiron Insurance Project, υποστηρίζουμε 100% την τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας. Σε περίπτωση ατυχήματος, είμαστε δίπλα σου και εργαζόμαστε καθημερινά για να λαμβάνεις την καλύτερη δυνατή εμπειρία, στην υπηρεσία της αποζημίωσης.