Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα

Τις τελευταίες μέρες ακούγονται πολλά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πως αυτά μπαίνουν σιγά σιγά στην Ελληνική αγορά από το 2013. Αν ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις ένα, σου έχουμε έναν πλήρη οδηγό σχετικά με αυτά.

Είναι ‘’καθαρά’’, είναι ‘’αποδοτικά’’ και ‘’αθόρυβα’’. Αυτά, ήταν τα πρώτα σχόλια που είδαμε και ακούσαμε, μόλις αποτυπώσαμε τις δύο αυτές λέξεις. Τι συμβαίνει λοιπόν με αυτά; Ήρθαν για να κάνουν την παραμονή μας στο δρόμο καλύτερη;

Τι είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Εντάξει αυτό είναι απλό. Είναι τα αυτοκίνητα που διαθέτουν ηλεκτρικούς κινητήρες και κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια, η οποία αποθηκεύεται σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Η αρχή έγινε το 1990, στην Καλιφόρνια, όταν ο οργανισμός California Air Resources Board (CARB), απαίτησε τα αυτοκίνητα να κινούνται με μειωμένους ρύπους. Η αυτοκινητοβιομηχανία, άρχισε να δουλεύει πάνω σε αυτό και να δημιουργεί ηλεκτρικά αυτοκίνητα χωρίς να προωθεί στην αγορά κάποιο μοντέλο. Το 2008 η Tesla Motors, άρχισε να εργάζεται και να παραδίδει το Tesla Roadester. Αυτό, ήταν και το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε μπαταρίες ιόντων λιθίου και μπορούσε να κάνει 320 km ανά φόρτιση. Το 2018, οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τις 360.000 παγκοσμίως.

Ποιες είναι οι κατηγορίες;

Αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν 3 κατηγορίες

 1. BEV- Battery Electric Vehiclesπλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο
 2. HEV- Hybrid Electric Vehiclesηλεκτρικά υποβοηθούμενη μετάδοση κίνησης
 3. PHEV- Plug-in Hybrid Electric Vehicle, συνδυάζουν κινητήρα βενζίνης και ηλεκτροκινητήρα

Πόσο αυτόνομα είναι;

Κατά κύριο λόγο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λειτουργούν με μπαταρίες λιθιου, διότι αυτές διαθέτουν μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα.

Η αυτονομία τους, εξαρτάται αποκλειστικά από τις μπαταρίες με τις οποίες έχει εξοπλιστεί το όχημα, αλλά και τον αριθμό τους. Αυτή την στιγμή ανάλογα το αυτοκίνητο το επίπεδο αυτονομίας μπορεί να ξεκινάει από τα 100km και να φτάνει έως τα 630km. Το σύστημα των αυτοκινήτων αυτών, έχει την δυνατότητα να ενημερώνει τον οδηγό για την εκτιμώμενη αυτονομία του οχήματος, με βάση την διαδρομή, τα ελαστικά, τον τρόπο οδήγησης και την ταχύτητα, βοηθώντας τον οδηγό να προσαρμόσει ανάλογως την οδήγηση του.

Πως φορτίζουν;

Με φορτιστή, είτε στο σπίτι σου, είτε στον δρόμο. Οι ταχυφορτιστές σήμερα, δίνουν την δυνατότητα φόρτισης έως 80% των μπαταριών, μέσα σε λιγότερο από μία ώρα. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ενός οχήματος μικρής κατηγορίας αντιστοιχεί σε περίπου 16 kw/100 χλμ. δηλαδή περίπου 2,7€ (με το ισχύον οικιακό τιμολόγιο) έναντι περίπου 9€ που είναι το κόστος για ένα αντίστοιχο αυτοκίνητο βενζίνης.

Στην χώρα μας δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς σταθμοί φόρτισης και όπου υπάρχουν, η φόρτιση απαιτεί αρκετό χρόνο. Σύμφωνα όμως, με το νομοσχέδιο κατατέθηκε, προβλέπεται η εγκατάσταση φορτιστών οχημάτων στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο, καθώς και σε περίπου 1.200 κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα (πλατείες, λιμάνια, κλπ). Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να δημιουργούν τα δικά τους σημεία φόρτισης, είτε από μόνοι τους, είτε σε συνεργασία με ιδιώτες.

Παράλληλα, θεσμοθετείται η υποχρέωση εγκατάστασης φορτιστών οχημάτων σε όλα τα νέα κτήρια, ενώ για τα παλιά κτίρια θα ισχύσει ό,τι ισχύει και για το φυσικό αέριο, δηλαδή θα απαιτείται απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας.

Μπαταρία Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου

Ασφάλεια

Τα θέματα ασφάλειας των BEV βασίζονται σε μεγάλο βαθμό από το διεθνές πρότυπο ISO 6469. Αυτό το δεδομένο στηρίζεται σε τρία μέρη που ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα:

 1. Ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή η μπαταρία
 2. Λειτουργικά μέσα ασφάλειας και προστασία έναντι λαθών
 3. Προστασία ατόμων από ηλεκτρικούς κινδύνους

Ακόμη, λόγω των μπαταριών τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι βαρύτερα από τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα, καθιστώντας πιο ασφαλείς τους επιβάτες του. Ενώ αναλόγως με το που είναι τοποθετημένη η μπαταρία μειώνει το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου αυξάνοντας την σταθερότητα του. Τέλος, ορισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης, τα οποία προσφέρουν λιγότερη πρόσφυση από τα κανονικά ελαστικά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Μεγάλη απόδοση

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο αποδίδει το 100% της ροπής του από τη στιγμή που ο οδηγός πατήσει το γκάζι. Στην αγορά υπάρχει αυτοκίνητο που αναπτύσσει ταχύτητα 100 χλμ/ώρα σε 2,5 δευτερόλεπτα, σε αντίθεση με τα βενζινοκίνητα που αποδίδουν, όσο ανεβαίνουν οι στροφές. Ακόμη, επωφελούνται από την ενέργεια που παράγεται κατά την διάρκεια της πέδησης, δηλαδή το φρενάρισμα.

Αθόρυβα

Και όταν λέμε αθόρυβα, εννοούμε εντελώς. Τα ηλεκτρικά οχήματα, δεν είναι εφοδιασμένα με κινητήρα εσωτερικής καύσης πράγμα που τα καθιστά αθόρυβα. Αυτό αποτελεί από μόνο του τεράστιο bonus όχι μόνο για τους επιβάτες αλλά κυρίως για τον οδηγό. Έχει παρατηρηθεί, ότι οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων υιοθετούν ένα πιο ήπιο τρόπο οδήγησης το οποίο έχει θετικά αποτελέσματα στην κίνηση των οδών. Το αρνητικό που προκύπτει, είναι ότι καθιστά αυτά τα οχήματα επικίνδυνα για τους πεζούς που έχουν συνηθίσει εκτός από την όραση να εντοπίζουν τα οχήματα και με την ακοή. Οι εταιρίες κατασκευής των αυτοκινήτων δουλεύουν επάνω στην προσθήκη ήχων σε ορισμένα σημεία του αυτοκινήτου για να είναι ευκολά αντιληπτά.

Είναι ευρύχωρα

Χωρίς κινητήρα αλλά και άλλων μηχανικών μερών το εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι πιο ευρύχωρο από ποτέ. Η έλλειψη ενός κινητήρα στο μπροστινό μέρος, σημαίνει ότι οι επιβάτες μπορούν να μετακινηθούν περισσότερο προς τα εμπρός και αξιοποιείται καλύτερα ο εσωτερικός χώρος.

Χαμηλό κόστος συντήρησης

Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το μόνο που χρειάζεται να ελέγχεις είναι η μπαταρία του. Ελλείψει λαδιών, φίλτρων κλπ, δεν χρειάζεται να πηγαίνεις τακτικά για τον έλεγχο του. Οι κατασκευαστές μπαταριών, δίνουν έως και 8 χρόνια εγγύηση που καλύπτει το κόστος αντικατάστασης της μπαταρίας σε περίπτωση βλάβης της.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι το κόστος αντικατάστασης μπαταριών, είναι υψηλό. Όμως, οι κατασκευαστές δουλεύουν επάνω στην μείωση του κόστους και πολλοί αναφέρουν ότι αλλάζουν μόνο τα προβληματικά στοιχεία της μπαταρίας, μειώνοντας σημαντικά το κόστος. Βέβαια, το ότι λήγει η εγγύηση στα 8 χρόνια δεν σημαίνει ότι αυτόματα πρέπει να γίνει αλλαγή της μπαταρίας. Ενώ, στην 8ετία έχει γίνει σίγουρα απόσβεσή από το μειωμένο κόστος χρήσης.

Πιο φιλικά προς το περιβάλλον

Τα ηλεκτρικά οχήματα αφήνουν μικρότερο αποτύπωμα στο περιβάλλον από τα βενζινοκίνητα ή τα πετρελαιοκίνητα. Ναι μεν, οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ρυπαίνουν και εκλύουν και αυτοί αέρια του θερμοκηπίου είναι όμως πολύ πιο αποδοτικοί ενεργειακά από τις μηχανές εσωτερικής καύσης των αυτοκινήτων. Με την βοήθεια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο τον αέρα ή το νερό, μειώνεται σημαντικά η ρύπανση του περιβάλλοντος.

Τέλος, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που προκαλείται από την κατασκευή του ηλεκτρικού οχήματος, είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με εκείνο που προκαλεί συνεχώς, το κινούμενο με θερμικό κινητήρα όχημα. Γεγονός αποτελεί, το ότι η κατασκευή μπαταριών λιθίου προκαλεί μεγαλύτερη ρύπανση στο περιβάλλον από την κατασκευή ενός βενζινοκινητήρα. Απο την άλλη, η εκπομπή ρύπων κατά την κίνηση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι μηδενική, συγκριτικά με αυτή των συμβατικών αυτοκινήτων.

Τα ηλεκτρικά οχήματα λοιπόν, μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη καθαρότερων πόλεων ειδικά στα αστικά κέντρα, με λιγότερη ηχορύπανση.

Μειονεκτήματα

Υψηλό κόστος απόκτησης

Νέες τεχνολογίες, μικρότερη παραγωγή, άρα υψηλότερο κόστος στην αγορά. Τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ξεκινούν από τις 22.300 και ανεβαίνουν.

 • Skoda Citigoe e iV αρχική τιμή από 22.300€, με επιδότηση 18.951€ αυτονομία έως και 260 χλμ
 • Smart EQ ForTwo / Fortwo Cabrio / EQ ForFour αρχική τιμή από 23.740€ (coupe), 24.450€ (forfour), 26.970€ (cabrio), με επιδότηση από 21.141€  (coupe), 21.824€ (forfour), 24.213€ ( cabrio) αυτονομία μεταξύ 140 και 159 χλμ
 • Volkswagen eUP! αρχική τιμή από 23.300€, με επιδότηση από 18.965€, αυτονομία έως και 260 χλμ
 • Peugeot e-208 αρχική τιμή από 29.900€, με επιδότηση από 24.338€, αυτονομία έως και 340 χλμ
 • Opel Corsa-e αρχική τιμή από 31.980€, με επιδότηση από 27.182€, αυτονομία έως και 300 χλμ
 • Mini Cooper SE αρχική τιμή από 33.900, με επιδότηση από 28.814€, αυτονομία έως και 270 χλμ
 • Nissan Leaf αρχική τιμή από 33.980, με επιδότηση από 29.700, αυτονομία έως και 389 χλμ
 • Volkswagen e-Golf αρχική τιμή από 34.200, με επιδότηση από 28.070€, αυτονομία έως και 316 χλμ
 • Kia e-soul αρχική τιμή από 36.940, με επιδότηση από 31.192 αυτονομία 276 και 452 χλμ
 • Hyundai kona electric αρχική τιμή από 36.990, με επιδότηση από 30.992€, αυτονομία μεταξύ 305 και 449 χλμ
 • BMW i3 και BMW i3s αρχική τιμή από 41.300€, i3s 45.050€, με επιδότηση από 35.104€, i3s 38.292€, αυτονομία έως και 310 χλμ
 • Audi e-tron αρχική τιμή από 73.070€, το 55 quattro 84.890€, με επιδότηση από 66.250€ το 55 quattro 78.070€, αυτονομία έως 300 και 417 χλμ αντίστοιχα
 • Mercedes EQC αρχική τιμή από 80.700, με επιδότηση από 73.880€, αυτονομία έως και 330 χλμ
 • Jaguar I-Pace αρχική τιμή από 87.500, με επιδότηση από 80.630€, αυτονομία έως και 470 χλμ
 • Porsche Taycan Τurbo και Porsche Taycan Τurbo S αρχική τιμή από 159.400€ Turbo S από 194.100€, με επιδότηση

Χρόνος φόρτισης

Η διάρκεια επαναφόρτισης μιας άδειας μπαταρίας ηλεκτρικού αυτοκινήτου εξαρτάται από το μέγεθος της μπαταρίας, την ταχύτητα του σταθμού φόρτισης αλλά και το καλώδιο φόρτισης. Ο χρόνος φόρτισης μιας μπαταρίας φαίνεται να απαιτεί από 25 λεπτά με 30 λεπτά έως 11 με 12 ώρες.

Για παράδειγμα, η φόρτιση στο σπίτι μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα 9 έως 11 ώρες, ενώ σε ένα σταθμό ημιταχείας ή ταχείας φόρτισης, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 25 λεπτά έως 5 ώρες.

Πωλήσεις στην Ελλάδα

Οι πωλήσεις νέων ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας (BEV) από 35 το 2015, αυξήθηκαν, σε 88 το 2018. Στο πρώτο εξάμηνο του 2019, 104 νέα BEV πωλήθηκαν, αντιπροσωπεύοντας το 0,16% των συνολικών πωλήσεων. Συνολικά το 2019 πωλήθηκαν στη χώρα μας, 478 ηλεκτρικά αυτοκίνητα (είτε BEV είτε PHEV) αποτελώντας μόλις το 0,42% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων. Το πρώτο τετράμηνο του 2020, πάντως, καταγράφεται ήδη αύξηση των πωλήσεων της εν λόγω κατηγορίας αυτοκινήτων. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 214, με το μερίδιο στο τετράμηνο να διαμορφώνεται σε 0,9%. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αυτή την στιγμή στην Ελλάδα κυκλοφορούν 1.523 ηλεκτρικά οχήματα. Τα 856 από αυτά είναι επιβατικά, τα 233 δίκυκλα, τα 345 τρίκυκλα επιβατικά, τα 44 φορτηγά, τα 39 τρίκυκλα φορτηγά και τα 6 λεωφορεία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΑΑ, για τον μήνα Ιούνιο ταξινομήθηκαν 8.249 επιβατικά αυτοκίνητα έναντι 13.133 τον Ιούνιο του 2019. Από τα 8.249, τα 4.632 ήταν βενζινοκίνητα (56,2%), τα 2.349 πετρελαιοκίνητα (28,5%), τα 938 υβριδικά (11,4%), τα 24 διπλού καυσίμου (0,7%), τα 107 φυσικού αερίου (1,3%), τα 19 ηλεκτρικά (0,2%) και 65 plug-in υβριδικά (0,8%)

Πωλήσεις στην Ευρώπη

Στην Νορβηγία οι πωλήσεις νέων ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας (BEV) αυξήθηκαν από 25.779 το 2015 σε 46.092 το 2018. Κατά τη διάρκεια του 2019, πωλήθηκαν 60.316 νέα επιβατικά BEV, αντιπροσωπεύοντας το 42,4% των συνολικών πωλήσεων.

Στην Αυστρία, οι πωλήσεις νέων ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας (BEV) αυξήθηκαν από 1677 το 2015 σε 6764 το 2018. Το πρώτο εξάμηνο του 2019, πωλήθηκαν 4913 νέα BEV αντιπροσωπεύοντας το 2,8% των συνολικών πωλήσεων.

Στην Ισλανδία το 2016, η κατηγορία plug-in έφτασε το 5,37% όλων των νέων οχημάτων που ταξινομήθηκαν, επιτρέποντας στη χώρα να καταλάβει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη μετά τη Νορβηγία. Οι εγγραφές νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων plug-in ανήλθαν συνολικά σε 2.990 μονάδες το 2017, αύξηση 157% από το προηγούμενο έτος. Το μερίδιο αγοράς σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ 14%, το δεύτερο μετά τη Νορβηγία. Από το Μάρτιο του 2020 , το μερίδιο αγοράς των επιβατικών οχημάτων, στις συνολικές πωλήσεις νέων αυτοκινήτων έχει φτάσει το 55%, για το έτος 2020.

Τι αναφέρει το νομοσχέδιο

Τον Ιούνιο του 2020, η ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο στήριξης για την υιοθέτηση νέων ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας (BEV) και plug-in υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων (PHEV) από ιδιώτες και εταιρείες. Στόχος, είναι έως το 2030 το 1 στα 3 οχήματα να είναι ηλεκτρικό. Το σχέδιο, περιλαμβάνει επιδότηση αγοράς, απαλλαγή από τον οδικό φόρο και τυχόν τέλη στάθμευσης, καθώς και κίνητρα για τη δημιουργία σταθμών φόρτισης, για καθαρά ηλεκτρικά ιδιωτικά επιβατικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, καθώς και για καθαρά ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά ταξί και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα. Η κρατική επιχορήγηση καλύπτει την αγορά νέων BEV και PHEV με συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ για 18 μήνες στην πρώτη φάση, η οποία εκτιμάται ότι θα καλύψει το 25% του κόστους περίπου 14.000 νέων ηλεκτρικών οχημάτων.

Η αγορά κάθε νέου ηλεκτρικού οχήματος, θα επιδοτηθεί, καλύπτοντας το 15% του κόστους του (έως 5.500-6.000 €) για ιδιωτικά επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, 20% του κόστους (έως 800 ευρώ ) για μοτοσικλέτες και 25% του κόστος (έως και 8.000 €) για ταξί. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που θα αποσύρουν ταυτόχρονα το παλιό τους όχημα θα λάβουν επιπλέον μπόνους έως 2.500 €. Επιπλέον, οι δαπάνες για τη χρέωση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα απαλλάσσονται από το φορολογητέο εισόδημα. Το όφελος για κάθε νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, εάν συνδυαστεί με το οικολογικό μπόνους και τις σχετικές φορολογικές απαλλαγές, θα προσεγγίσει τα 10.000 ευρώ.

Αν λοιπόν αποφασίσεις, να κινηθείς στην αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις το καλύτερο πακέτο για την ασφάλιση του. Μπες στο site της Apeiron Insurance Project δες τα πακέτα μας και θα χαρούμε να σε εξυπηρετήσουμε.

Msu Go Green GIF by Michigan State Men's Basketball - Find & Share on GIPHY

Πηγές
Wikipedia, ΣΕΑΑ, ACEA, Στατιστικά Στοιχεία Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών