Ν όπως Νέος Οδηγός

Περίμενες πολύ καιρό αυτή τη μέρα. Διάβασες, έκανες μαθήματα οδήγησης, έδωσες εξετάσεις και τελικά έφτασε η μέρα που κρατάς αυτή την πολυπόθητη ροζ πλαστική καρτούλα (θα προτιμούσαμε να είναι βιοδιασπώμενη, αλλά κάποια στιγμή θα φτάσουμε εκεί). Ξέρουμε πως νιώθεις. Φαντάζεσαι να γυρίζεις όλον τον κόσμο με το αυτοκίνητο σου. Να κάνεις Road Trip, να πηγαίνεις για μπάνιο με τους φίλους σου, να οργανώνεις διακοπές χθες και να φεύγεις σήμερα.

Τι συμβαίνει όμως όταν μπαίνεις στο αμάξι και κρατάς το τιμόνι;

Μόλις κλείνεις την πόρτα, συνειδητοποιείς ότι πλέον είσαι εσύ και το αμάξι σου. Δεν θα έχεις μαζί τον δάσκαλό σου. Άπειρα ερωτηματικά έρχονται στο μυαλό σου. Αν δεν είμαι έτοιμος; Αν μου σβήσει; Πως θα βρω τον δρόμο;

Ηρέμησε.

Stressed Chill Out GIF by True and the Rainbow Kingdom - Find & Share on GIPHY

Έχουμε βρεθεί και εμείς σε αυτή την θέση και ξέρουμε. Για αυτό είμαστε εδώ, για να σου δώσουμε ορισμένες συμβουλές, ούτως ώστε μόλις μπεις στο αυτοκίνητο σου με τους φίλους σου, να είσαι έτοιμος για αυτή την βόλτα.

Μάθε το όχημα σου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να μάθεις πολύ καλά το νέο σου φίλο. Εάν νιώθεις εξοικειωμένος με τις λειτουργίες και τους χώρους του μεταφορικού σου μέσου, τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά.

Girl Car GIF - Find & Share on GIPHY

Αρχικά, προσάρμοσε το κάθισμά σου, ώστε να νιώθεις άνετα σε αυτό, να πατάς σωστά τα πετάλια και να κρατάς, όπως έμαθες, το τιμόνι. Στη συνέχεια ρύθμισε τους καθρέπτες σου για να έχεις την μέγιστη δυνατή ορατότητα σε κάθε πλευρά αλλά και πίσω. Μάθε, σε τι χρησιμεύουν οοοοολα αυτά τα κουμπιά που υπάρχουν στο ταμπλό σου. Ακόμη, πίσω από το τιμόνι σου, θα δεις και κάποιους μοχλούς που ναι μεν τους ξέρεις από το αυτοκίνητο που έκανες πρακτική, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αυτά διαφέρουν από τη μια μάρκα αυτοκινήτου στην άλλη. Τέλος, ξεκίνα να μαθαίνεις το αυτοκίνητο σου σιγά σιγά με κάποιες δοκιμές, που θα σε βοηθήσουν να του πάρεις τον αέρα.

Ν

Μην ξεχάσεις το πιο σημαντικό. Σε ευκρινές σημείο του αυτοκινήτου σου, θα πρέπει να βάλεις το σήμα Ν. Αυτό το σήμα, προειδοποιεί τους άλλους οδηγούς ότι είσαι νέος στο κουρμπέτι και προφανώς όχι τόσο έμπειρος όσο εκείνοι, όποτε να είναι λίγο πιο ευγενικοί μαζί σου. Άσε που το αναφέρει και ο Κ.Ο.Κ που τόσο καιρό διάβαζες. Δεν χρειάζεται να ντρέπεσαι γι αυτό. Σίγουρα δεν είσαι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που το χρησιμοποιεί. Αφού προμηθευτείς ή κατασκευάσεις ένα ευδιάκριτο σήμα, το τοποθετείς στο πίσω παρμπρίζ του αυτοκινήτου σου για να είναι ορατό από τους πίσω οδηγούς.

Χτυπάει το κινητό μου τι κάνω;

Είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο σαν νέος οδηγός, αλλά και γενικά κάθε οδηγός να είναι συγκεντρωμένος στον δρόμο και στην οδήγηση μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Ο νέος Κ.Ο.Κ, είναι ιδιαίτερα αυστηρός με τους οδηγούς που μιλούν στο κινητό τους τηλέφωνο ενώ το όχημά τους είναι εν κινήσει. Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές παραβάσεις που κάνουν οι οδηγοί γι’ αυτό το λόγο τα πρόστιμα έχουν γίνει ασύμφορα.

Ringing Phone Call GIF - Find & Share on GIPHY

 Μόλις λίγα δευτερόλεπτα που μπορεί να στρέψεις την προσοχή σου αλλού, μπορούν να αποβούν καταστροφικά. Δεν θέλουμε να σε τρομάξουμε, αλλά να σε προειδοποιήσουμε. Ατυχήματα, μπορούν να συμβούν ανά πάσα ώρα και στιγμή και όχι επειδή τα προκάλεσες εσύ, αλλά κάποιος άλλος. Εάν όμως, ούτε εσύ είσαι συγκεντρωμένος εκείνη την στιγμή, θα είσαι και εσύ μέρος αυτού του ατυχήματος. Επομένως, είτε σε παίρνει τηλέφωνο η μαμά σου, είτε σου έστειλε μήνυμα ο κολλητός σου, μπορείς να απαντήσεις λίγο αργότερα. Διαφορετικά, μπορείς να κάνεις για λίγο στην άκρη, σε ασφαλές σημείο και όταν είσαι έτοιμος να συνεχίζεις τον δρόμο σου.
 Στην μόνη περίπτωση που μπορείς να κοιτάς το κινητό σου, είναι για να βρεις τον δρόμο σου στο GPS.

Γιατί βιάζονται όλοι;

Η πρώτη σου σκέψη, όταν ο πίσω οδηγός σου ασκεί πίεση, είναι να επιταχύνεις. Είσαι όμως έτοιμος να αντιδράσεις σε μια δύσκολή κατάσταση;
Νιώθεις, ούτως ή άλλως αρκετή πίεση σαν νέος οδηγός στον δρόμο. Μπορεί να σου σβήσει το αυτοκίνητο σε κάποιο φανάρι ή να πάρεις λίγο παραπάνω χρόνο να ξεκινήσεις ή να καθυστερήσεις στο παρκάρισμα.

Μην αγχωθείς!

Κάθε αρχάριος οδηγός έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση και όχι μόνο. Αυτά μπορούν να συμβούν και σε έμπειρους οδηγούς. Το πιο σημαντικό, είναι να παραμείνεις ήρεμος και συγκεντρωμένος για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση. Τι και αν ο οδηγός που έρχεται από πίσω σου, σου κορνάρει ασταμάτητα, εσύ συνέχισε σαν να μην συμβαίνει τίποτα και δώσε του χώρο, όπου σου επιτρέπεται για να σε προσπεράσει. Εκείνος, θα φτάσει 1 λεπτό πιο γρήγορα στο προορισμό του και σίγουρα με πολλά νευρά.

The Adventures Of Pete And Pete Season Number GIF - Find & Share on GIPHY

Αν είσαι ευγενικός και υπομονετικός με τους άλλους θα είναι και οι άλλοι ευγενικοί και υπομονετικοί μαζί σου. Αν αυτό δεν συμβεί, εσύ συνέχισε έτσι!

Έτοιμος;

Φόρα το πιο όμορφο χαμόγελό σου, νιώσε σίγουρος για τον εαυτό σου, μάθε από τα λάθη σου (ανθρώπινα είναι) και ξεκίνα.

Πριν ξεκινήσεις όμως κάτι ξέχασες.

Επέλεξε την Apeiron Insurance Project, για να ασφαλίσεις το αυτοκίνητο σου. Ενημερώσου για τα προγράμματα μας, που σου προσφέρουν πλήρη κάλυψη στους κινδύνους που πρόκειται να αντιμετωπίσεις και θα έχεις όλους εμάς δίπλα σου για να νιώθεις σίγουρος και ασφαλής.

Taller Somos Luz GIF - Find & Share on GIPHY

Συνοψίζοντας, μάθε το αυτοκίνητο σου, μην βιάζεσαι, βγάζε φλας, έλεγχε τους καθρέπτες σου, μην απαντάς στο τηλέφωνο, κράτα αποστάσεις ασφαλείας, έχε καλή ψυχολογία, τοποθέτησε το σήμα Ν και ασφαλίσου στην Apeiron Insurance Project.