Ο Αγαπημένος σου φίλος στο Αυτοκίνητο

Φεύγεις για διακοπές και είναι η πρώτη φορά που παίρνεις μαζί σου το κατοικίδιο σου. Δεν έχει ξαναμπεί στο αυτοκίνητο σου και έχεις άγχος για το πως θα εξελιχθεί η διαδρομή. Μπαίνεις στο διαδίκτυο, ψάχνεις αλλά δεν βγάζεις άκρη. Τότε, βλέπεις το άρθρο της Apeiron Insurance Project, που σου λύνει τα χέρια.

Αποτελεί συχνό φαινόμενο, για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιών, να μην μεταφέρουν με ασφάλεια τους αγαπημένους τους φίλους. Σύμφωνα με έρευνα γνωστής μάρκας αυτοκινήτου, το 32% των οδηγών, δεν ασφαλίζει τον τετράποδο φίλο του μέσα στο αυτοκίνητο. Σε πολλές χώρες, αυτό είναι υποχρεωτικό από το νόμο. Ο περιορισμός του στο αυτοκίνητο, δεν αφορά μόνο την δική του ασφάλεια, αλλά του οδηγού, των επιβαινόντων και των άλλων οδηγών που βρίσκονται καθ’ οδόν.

Τι πρέπει να προσέξεις και πως πρέπει να εφοδιαστείς;

Κάνε ένα test drive

Dog Car GIF - Find & Share on GIPHY

Εάν, ο αγαπημένος σου φίλος δεν έχει ξαναμπεί σε αυτοκίνητο, πριν ξεκινήσεις το ταξίδι σου, θα πρέπει πρώτα να κάνεις κάποιες δοκιμαστικές διαδρομές. Οι βόλτες σας, θα πρέπει να είναι συχνές και σε κοντινές αποστάσεις, ώστε να συνηθίσει τον χώρο του αυτοκινήτου και τον τρόπο μεταφοράς. Δες την συμπεριφορά του και βοήθησε τον ώστε να μην είναι ανήσυχος μέσα στο αυτοκίνητο. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου οι σκύλοι ζαλίζονται και έχουν ναυτία.

Κατά τα δοκιμαστικά ταξίδια, αν παρατηρήσεις ότι ο μικρός σου φίλος δεν έχει διάθεση, δείχνει κουρασμένος, χασμουριέται συχνά, είναι ανήσυχος, έχει έντονη σιελόρροια και κάνει ακόμα και εμετούς, σου δείχνει απροκάλυπτα τα κλασικά συμπτώματα της ναυτίας ταξιδιού. Σίγουρα, θα πρέπει να επισκεφτείς το κτηνίατρο του, για να σε προμηθεύσει με φαρμακευτική αγωγή.

Πάντα στο πίσω κάθισμα

Σκέψου, πόσο αγαπάει να βρίσκεται πάνω σου όλη την ώρα και να σου τραβάει την προσοχή. Κάνε τώρα εικόνα, την ώρα που οδηγείς να προσπαθεί να ανέβει πάνω σου. #Not
Το μπροστινό κάθισμα, δεν ενδείκνυται για την μεταφορά του κατοικίδιου σου για ευνόητους λόγους. Η μεταφορά του στο πίσω κάθισμα ή το πορτ -Μπαγκαζ, είναι το ασφαλέστερο σημείο. Όσον αφορά το πορτ-Μπαγκαζ, ενδείκνυται μόνο σε περιπτώσεις αυτοκινήτων, που αν αφαιρεθεί η εταζέρα, η καμπίνα και ο χώρος αποσκευών, είναι ενιαίος. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, ο τετράποδος φίλος σου, έχει την δυνατότητα να ξαπλώσει, να κοιτάει απέξω αλλά και να δροσίζεται, νιώθοντας ήρεμος και ασφαλής. Υπάρχει επικοινωνία μεταξύ σας, σε μυρίζει και μπορείς να του μιλάς, αλλά δεν μπορεί να σε φτάσει και να σε ενοχλήσει την ώρα της οδήγησης. Bonus πόντος και για τους δύο.

Η γνωστή φάτσα έξω από το παράθυρο

Photo by Andrew Pons, via Unsplash
Photo by Matheus Santos via Unsplash
Photo by Avi Richards, via Unsplash

Την λατρεύουμε, αλλά είναι άκρως επικίνδυνη. Ένα σημαντικό λάθος, που κάνουν όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων, είναι να αφήνουν τα κατοικίδια τους να βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το παράθυρο. Το πιο απλό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από αυτή την κίνηση, είναι ο αέρας και η σκόνη να του προκαλέσουν πρόβλημα στα μάτια, όπως ερεθισμό ή μόλυνση. Ακόμη, όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος του ζώου άλλο τόσο περιορίζεται η ορατότητα του οδηγού, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να ελέγξεις σωστά τους πλαϊνούς καθρέπτες.

Στην παραπάνω έρευνα, αναφέρθηκε επίσης, ότι 1 στους 4 οδηγούς (26%) παραδέχτηκε ότι ο σκύλος τους κάποια στιγμή πήδηξε από το παράθυρο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί, ακόμα και να σκοτωθεί. Κάποιοι μάλιστα, παραδέχτηκαν ότι ενεπλάκησαν σε ατύχημα, επειδή το κατοικίδιο τους, τους απέσπασε την προσοχή ή μπλόκαρε την ορατότητα τους. Επειδή όμως, τα κατοικίδια χρειάζονται δροσιά, είτε θα σε βοηθήσει ο κλιματισμός, είτε μπορείς να αφήνεις μισάνοιχτα τα παράθυρα, ώστε ο φίλος σου να είναι ικανοποιημένος αλλά και ασφαλής.

Τip για τις γάτες!

Οι γάτες μπορούν να πατήσουν τον διακόπτη του παράθυρου, να ανοίξουν το παράθυρο και να βρεθούν απέξω. Άρα, όπως και στα παιδιά, κλείδωσε τους για σιγουριά.

Απαραίτητα έγγραφα

Όπως εσύ έχεις πάντοτε μαζί σου την ταυτότητα σου, το ίδιο ισχύει και για το κατοικίδιο σου. Για κάθε ταξίδι που έχεις προγραμματίσει να πάρεις μαζί τον μικρό σου φίλο, θα πρέπει να έχεις μαζί σου κάποια απαραίτητα έγγραφα.

  • Ταυτότητα
  • Μικροτσίπ
  • Βιβλιάριο υγείας
  • Διαβατήριο (εξωτερικό)
  • Και πιστοποιητικό αποπαρασίτωσης έως 5 ημερών (σε ορισμένες περιπτώσεις-Εξωτερικό)
Work Entrepreneur GIF by Salon des Entrepreneurs - Find & Share on GIPHY

Γενικά, αν πρόκειται να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, ένα Check Up λίγες μέρες πριν το ταξίδι θα ήταν χρήσιμο. Θα εφοδιαστείς με όλα τα έγγραφα ή θα ανανεώσεις τα παλιά.

Ζώνη για σκύλους; Κι όμως!

Ο φίλος σου, δεν μπορεί να περιφέρεται ελεύθερος μέσα στο χώρο του αυτοκινήτου και ας βρίσκεται στο πίσω κάθισμα. Θα προσπαθήσει να έρθει μπροστά, για να είναι κοντά σου και εσύ δεν θα μπορείς να οδηγήσεις. Πριν ξεκινήσεις για τον προορισμό σου, θα πρέπει να εφοδιαστείς με ορισμένα απαραίτητα αξεσουάρ για να τον περιορίσεις στον πίσω χώρο του αυτοκινήτου. Ποια είναι αυτά;

Πρώτα απ’ όλα, θα χρειαστείς ένα κάλυμμά για τα καθίσματα ή το Προτ-Μπαγκαζ. Ιδανικά, αυτό θα πρέπει να είναι αδιάβροχο, ειδικά, στην περίπτωση που πηγαίνετε μαζί για μπάνιο. Το κάλυμμα, θα προστατέψει το σαλόνι του αυτοκινήτου σου από τρίχες, βρομιές, γρατζουνιές και το θαλασσινό νερό.

Ένας τρόπος για να μείνει ασφαλής ο φίλος σου στο πίσω κάθισμα, είναι η ζώνη ασφαλείας. Στην αγορά, μπορείς να βρεις είτε σαμαράκι/γιλέκο με ενσωματωμένο λουράκι που κουμπώνει στις υποδοχές των ζωνών, είτε σκέτο λουράκι για το δικό του κολάρο. Μια εναλλακτική, είναι ειδικός ιμάντας που ασφαλίζει στα χερούλια. Το λουράκι, κουμπώνει στον ιμάντα και το κατοικίδιο σου έχει την δυνατότητα να κινείται, χωρίς να μπορεί να κατέβει ή να έρθει μπροστά.

Το διαχωριστικό δίχτυ ή πλέγμα κρατάει τον σκύλο σου στο πίσω κάθισμα, χωρίς να δεθεί καθόλου. Όμως σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσει σε απότομο φρενάρισμα ή να σκίσει το δίχτυ.

Το κάθισμα αυτοκινήτου που κουμπώνει στις υποδοχές της ζώνης, είναι ακόμη μια επιλογή για μικρόσωμα ζώα, αλλά δεν ενδείκνυται για μεγάλα ταξίδια.

Ώρα για διάλειμμα

Σύμφωνα με το Κ.Ο.Κ, ο οδηγός πρέπει να κάνει διάλειμμα ανά 2 ώρες για τουλάχιστον 20 λεπτά. Ε, το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους. Ανά 2-3 ώρες, ο φιλαράκος σου, χρειάζεται να πιει νερό, να κινηθεί αλλά και να ποτίσει τα λουλούδια. Όταν κατεβαίνει από το αυτοκίνητο, πρέπει πάντοτε να είναι δεμένος. Βρίσκεται σε ξένο περιβάλλον και αυτό από μόνο του αποτελεί πηγή εξερεύνησης. 

Χρειάζεσαι όμως και εσύ να ποτίσεις τα λουλούδια και πρέπει να το αφήσεις μόνο του στο αυτοκίνητο. Παρακαλούμε για την προσοχή σου. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω ζέστης, θα πρέπει να τοποθετήσεις το αυτοκίνητο σου σε σκιά. Είναι απαραίτητο, να ανοίξεις μερικά εκατοστά τα παράθυρα για να μπαίνει φρέσκος αέρας και να του βάλεις σε ένα μπολ δροσερό νερό. Καλό θα ήταν, η απουσία σου να μην διαρκέσει πολλή ώρα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να ελέγχεις την κατάσταση του ανά τακτά διαστήματα.

First Aid Kit

Το κουτί έκτακτης ανάγκης όπως ήδη ξέρεις, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει σε κάθε όχημα. Πάλι ο Κ.Ο.Κ το λέει. Αφού λοιπόν ήδη έχεις, θα πρέπει να το εξοπλίσεις με τα απαραίτητα και για το κατοικίδιο σου. Πρόσθεσε την φαρμακευτική του αγωγή, χάπια για την ναυτία, αλλεργίες, άγχος, αντιβιοτικά και αναλγητικά.

Extra Tips

Circle Listen GIF by SoulPancake - Find & Share on GIPHY

Μην ταΐσεις το κατοικίδιο σου 3-4 ώρες πριν το ταξίδι. Πρόσφερέ του φρέσκο και δροσερό νερό σε κάθε στάση. Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές και όλα θα πάνε καλά. Τώρα, όσον αφορά εσένα και το αυτοκίνητο σου, για να είσαι ήρεμος και ασφαλής, πάρε προσφορά για την ασφάλιση σου από την Apeiron Insurance Project. Σου παρέχει πλήθος προϊόντων με ανθρώπινες, απλούστερες και φιλικότερες ασφαλιστικές υπηρεσίες, λειτουργώντας ως «ομπρέλα προστασίας» για να έχεις πλήρη κάλυψη σε οποιονδήποτε κίνδυνο αντιμετωπίσεις καθ’ οδόν.